Logo

De verborgen parel van Drenthe

De natuurgebieden van boswachterij Gees en Landgoed De Klencke liggen vlakbij elkaar. Zo dicht bij elkaar dat ze bijna als 1 gebied in elkaar opgaan. In en rondom deze gebieden liggen behalve havezathe De Klencke ook een aantal prachtige esdorpen zoals Oosterhesselen, Gees, Meppen en Zweeloo. Het is een stille oase verwijderd van de meer toeristische Drentse gebieden, maar heeft minstens net zoveel te bieden.


Pingoruїne het Mekelermeer

Dit meer is een pingoruїne en kent zijn oorsprong in de ijstijd, zo'n 11.000 jaar geleden.

beekdal

Wat is een pingoruїne?

In de laatste fase van de ijstijd, zo'n 11.000 jaar geleden, toen het extreem koud was in ons land, vormden zich zogenaamde pingo's, een soort heuvels, in Nederland. Het grondwater bereikte door scheuren in de permafrost de permafrost en bevroor daar meteen. Hierdoor ontstond een ondergrondse ijslens die bleef groeien door de aanvoer van nieuw grondwater. Hierdoor werd de grond boven de ijslens omhoog geduwd tot soms wel 60 meter hoog.

Door het naar beneden glijden van grond ontstond een aarden wal en zo vormde zich een ringvormige krater.

Toen het na de ijstijd weer warmer werd vulde de ringvormige krater zich met smeltwater: een pingoruїne.

In de loop van de tijden vormde zich veen wat vervolgens weer werd weggehaald door de mens. Door regenwater werden de kraters weer gevuld en kwam de kratervorm weer terug in het landschap.

De fietsroute "de ronde van GeesDeKlencke" loopt langs de pingoruїne. Er is een informatiebord, 2 bankjes en vlakbij het bankje dat richting pingoruїne staat loopt er een pad naar toe.

Aardkundig monument

Mekelermeer

Sinds 2015 is het Mekelermeer een aardkundig monument.

Drenthe heeft de grootste pingoruїne concentratie ter wereld.

Copyright geesdeklencke