Logo

De verborgen parel van Drenthe

De natuurgebieden van boswachterij Gees en Landgoed De Klencke liggen vlakbij elkaar. Zo dicht bij elkaar dat ze bijna als 1 gebied in elkaar opgaan. In en rondom deze gebieden liggen behalve havezathe De Klencke ook een aantal prachtige esdorpen zoals Oosterhesselen, Gees, Meppen en Zweeloo. Het is een stille oase verwijderd van de meer toeristische Drentse gebieden, maar heeft minstens net zoveel te bieden.


Boswachterij Gees

Hooge Stoep

De Hooge Stoep

geserstroom

De Geeserstroom

Boswachterij Gees is een gemengd bosgebied met veel vennetjes en een aantal heidegebieden, waarvan De Hooge Stoep de grootste is.

Het wordt geflankeerd door het stroomgebied van de Geeserstroom en pingoruïne het Mekelermeer.

De Geeserstroom is de afgelopen jaren weer veranderd in hoe hij ongeveer rond 1900 stroomde. Het is van een rechte beek een meanderende beek geworden en het gebied er om heen is natter geworden. Dit heeft grote invloed gehad op de flora en fauna van het gebied. De Geeserstroom trekt veel vogels zoals allerlei soorten eenden, ganzen, zwanen, ooievaars en roofvogels.

De natte graslanden rondom de Geeserstroom worden begraasd door tientallen Schotse Hooglanders die regelmatig het meer in het beekdal oversteken of er verkoeling in zoeken.

Het 70 ha heidegebied de Hooge Stoep ligt midden in het bos. Het is een prachtig langgerekt, glooiend heidegebied waar onder andere slangen(Ringslangen, Adders en Gladde slangen), reeën en vele soorten vogels leven.

Pingoruïne het mekelermeer is een overblijfsel uit de laatste ijstijd en een aardkundig monument en ligt aan een heideveld.

In het bos zijn de laatste jaren veel bomen gekapt om het bos weer de ruimte te geven. Dit zorgt voor een open karakter en begroeiing op de grond, zoals allerlei mossen.

Er zijn veel wandel- en fietsmogelijkhedenin het zeer diverse natuurgebied.

Bos boswachterij Gees

Het bos van boswachterij Gees

Geeserstroom

Pingoruïne het Mekelermeer

Copyright geesdeklencke