Logo

De verborgen parel van Drenthe

De natuurgebieden van boswachterij Gees en Landgoed De Klencke liggen vlakbij elkaar. Zo dicht bij elkaar dat ze bijna als 1 gebied in elkaar opgaan. In en rondom deze gebieden liggen behalve havezathe De Klencke ook een aantal prachtige esdorpen zoals Oosterhesselen, Gees, Meppen en Zweeloo. Het is een stille oase verwijderd van de meer toeristische Drentse gebieden, maar heeft minstens net zoveel te bieden.


Landgoed De klencke

De Klencke

Havezate De Klencke

geserstroom

't Tolhoes

In de resoluties van 1617 en 1646 van het landschap Drenthe komt de Klencke al voor als erkende havezate. Havezate betekent versterkte hofstede of hoeve en was in die tijd een voorwaarde voor het ridderschap. Het is bekend dat Johan van Welvelde(1574 - 1638) tot het ridderschap behoorde. Zijn vader Herman vertegenwoordigde Drenthe in de Staten Generaal in 1580.

Het is onbekend wanneer het huis precies is gebouwd. De oudste muurdelen dateren uit de 16e eeuw. De havezate heeft verschillende grote verbouwingen ondergaan, waaronder één in 1670. Muurankers onderaan de westgevel herinneren hier aan.

Het landgoed bestaat naast de Havezate nog uit een 5 tal boerderijen en een uitgebreid natuurgebied.

Tegenover het Klenckerveld ligt het oude tolhuis(Tolhoes).

Het natuurgebied bestaat uit heideveld, bos met oude bomen, vennetjes, poelen en natte graslanden. Het stroomgebied van de Aalderstroom is weer een stuk natter gemaakt.

Hierdoor komen bijvoorbeeld veel verschillende libellen in het gebied voor. Verder zijn er in 2003 76 vogelsoorten geteld en komen vanwege de ideale leefomstandigheden maar liefst 8 vleermuissoorten voor in het gebied.

Het landgoed is nu van Natuurmonumenten. Voor meer informatie:

Aalderstroom

De natte graslanden rondom de Aalderstroom

Geeserstroom

Het Klenckerveld

Copyright geesdeklencke