Logo

De verborgen parel van Drenthe

De natuurgebieden van boswachterij Gees en Landgoed De Klencke liggen vlakbij elkaar. Zo dicht bij elkaar dat ze bijna als 1 gebied in elkaar opgaan. In en rondom deze gebieden liggen behalve havezathe De Klencke ook een aantal prachtige esdorpen zoals Oosterhesselen, Gees, Meppen en Zweeloo. Het is een stille oase verwijderd van de meer toeristische Drentse gebieden, maar heeft minstens net zoveel te bieden.


Het esdorp Gees

Gees is een authentiek esdorp met veel saksische boerderijen.

Gees

De esdorpen

Esdorp komt van het woord es. Dit was vanaf de middeleeuwen de naam voor de gemeenschappelijke akker die door bemesting iets hoger in het landschap lag.

Esdorpen hebben ook altijd een brink. Dit was eerst een plek aan de rand van het dorp waar de koeien en schapen s’avonds weer samenkwamen. Hier groeiden vaak eiken of populieren die men als bouwmaterialen gebruikte. Later kwam door de functie als marktplaats en uitbreiding van de dorpen de brink meer in het centrum te liggen.

In en rondom boswachterij Gees en landgoed De Klencke liggen een aantal mooie esdorpen. Elk dorp heeft zijn karakteristieke kenmerken. De dorpen zijn: Gees, Meppen, Aalde/Zweeloo, Benneveld en Oosterhesselen. Oude boerderijen domineren het straatbeeld en er zijn prachtige steegjes te vinden.

Zweeloo is bijvoorbeeld een officieel kunstenaarsdorp. Sinds 2009 is Zweeloo lid van de Europese Federatie van kunstenaardorpen, EuroArt. Klik Hier voor meer informatie.In Gees maakt men ambachtelijk ijs direct van de melk van de eigen koeien. Meppen en, vooral, Benneveld zijn wat kleiner maar zeer pittoresk.

De 15e eeuwse hervormde kerk van Oosterhesselen is een echte blikvanger. De 15e eeuwse toren staat los van de rest van de kerk. De klok van de toren werd in 1626 geschonken door de heer van De Klencke. Het landgoed dD Klencke grenst aan oosterhesselen.

Kunstenaarsdorp Zweeloo

Kerkje Zweeloo

Eind 19e eeuw bezochten verschillende kunstenaars Zweeloo.

Het kerkje is geschilderd door Vincent van Gogh.

Copyright geesdeklencke